fbpx

6 livsmedel som kan öka barns hjärnkraft

Barnens hjärnor är otroligt kraftfulla och ständigt utvecklas. Under de första åren av livet genomgår hjärnan en otrolig mängd tillväxt och utveckling, eftersom neuroner bildar nya förbindelser och etablerar komplexa nätverk. Denna period av snabb hjärnutveckling sätter grunden för senare lärande och kognitiva förmågor. När barn växer och lär sig, fortsätter deras hjärnor att förändras och anpassa sig, bildar nya förbindelser och stärker befintliga.

Det är viktigt att ge barn stimulerande miljöer och upplevelser som stödjer deras kognitiva utveckling men också som viktigt är god näring. Detta är nödvändigt för hjärnans utveckling, eftersom hjärnan kräver en konstant tillförsel av näringsämnen för att fungera korrekt. Med rätt vård och stöd kan barn nå sin fulla potential och uppnå stora saker. Det är därför vi har förberett en enkel lista med 6 livsmedel som verkligen kan hjälpa dem i detta avseende!

Blåbär

Dessa mörka blåbär är rika på antocyaniner, de mörka växternas aktiva ingredienser i frukten. De anses vara antioxidanter och är därför livvakterna i levande celler. De skyddar hjärnan från stress och främjar en hälsosam åldrande hjärna, något som är mycket viktigt i de unga. Studier har visat att dricka blåbär kan öka barnets hjärnprestanda och förbättra deras arbetsminne. Eftersom de är rika på fiber, blåbär kan bidra till att främja en sund matsmältning och förhindra förstoppning som kan vara ett problem för många barn.

black berries on brown wooden chopping board

Valnötter

Valnötter ser inte bara ut som vår hjärna, de är också mycket bra för det! Som lax, som vi kommer att komma till senare, innehåller de också den viktiga omega-3 fettsyra DHA. Med sina ingredienser ger valnötter energi som vår hjärna behöver, särskilt barnen. Vitamin B6 förbättrar sin förmåga att koncentrera sig och skyddar mot nervositet och trötthet. Den höga andelen lecitin har en positiv effekt på hjärnans prestanda.

walnuts, nuts, brown

Broccoli

Broccoli är verkligen en knekt av alla branscher: Förutom C-vitamin innehåller den också vitamin B5, B6, B2, järn, fosfor och kalcium. Vitaminerna ser till att barnens hjärna förses med tillräckligt med näringsämnen. Vitamin B 6 är ansvarig för byggandet av nervtrådar. Enligt studier förbättrar växtsubstanserna i den gröna grönsaken som kallas lignaner logiskt tänkande, fantasi och minne som är mycket viktiga för barnets tillväxt. Nu kan detta vara den mest utmanande av de 6 livsmedel som kan öka barns hjärnkraft, men det är absolut värt det!

Cooked Broccoli Soup

Ägg

Protein, som naturligt ingår i ägg, är särskilt viktigt för aktivering av nervceller. Protein bildar budbärare som hjärnan behöver för aktivering av grå celler. De grå cellerna måste aktiveras så att alla möjliga uppgifter kan utföras i kroppen och hjärnan kan utföra en aktiv prestanda. Ägg kan användas i många läckra recept, så det finns något gott för varje barn och det kan lätt integreras i varje måltid, från frukost till middag till snacks.

brown egg on brown nest

Morötter

Nu kan du förmodligen ha gissat det här eftersom vi har fått höra sedan barndomen att morötter är bra för oss. Den höga nitrathalten i morötter har en positiv inverkan på hjärnans prestanda. Nitrat omvandlas och nitriter och förbättrar blodflödet. Som ett resultat transporteras mer syre till cellerna och vi blir mer effektiva. Morotsjuice främjar till exempel blodcirkulationen och hjälper även till mot glömska.

Lax

Utan tvekan den godaste av de 6 livsmedel som kan öka barns hjärnkraft, lax är en mycket speciell och läcker behandling. Vi nämnde detta tidigare men Omega-3-fettsyror är viktiga komponenter i vårt centrala nervsystem. Omega-3-fettsyran DHA är mycket viktig för bildandet av samband och överföring av signaler i hjärnan och gör därmed tänkande, lärande och komma ihåg möjligt alls. För ett barns friska hjärna och god koncentration bör barn äta fet fisk som lax en eller två gånger i veckan för att få maximala fördelar.

salmon, herbs, food

Denna artikel om livsmedel som kan öka barns hjärnkraft är informativ och hjälpsam och bör därför delas i enlighet därmed. Det kommer säkert att finnas en fortsättning eftersom det finns gott om mer mat och recept som kan hjälpa dig att ge det bästa till dina barn. Ännu mer insikt kommer att ges och ytterligare livsmedel som ska integreras i ditt barns kost för optimal hjärnfunktion. Eftersom vi värdesätter din feedback och välkomnar eventuella frågor eller förslag till framtida artiklar, hoppas vi att du lämnar oss några intressanta tips och erfarenheter i kommentarsavsnittet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer