Idag förknippar vi lussekatter främst med luciafirande, men traditionen går längre tillbaka än så, och är kanske inte ens svensk från början.
Redan de gamla vikingarna …
Även innan kristendomen kom till Sverige, och med den idén om djävulen, bakades bröd, ofta i form av gudar, för att blidka mörkrets makter. I vikingagravar har man funnit offerbröd, bland annat bågformade bröd som skildrar solens vandring över himlavalvet. Brödet bakades vid den mörkaste tiden på året, och ansågs ha magiska makter som skulle överföras till växter, människor och djur det kommande året.
Ett försök att hålla Lucifer borta
Lussekatten tycks, enligt de flesta teorierna, ha sitt ursprung i 1600-talets Tyskland. Man sade att djävulen visade sig i form av en katt för att ge barnen stryk, medan Jesus i ett barns skepnad delade ut bullar till snälla barn. Sålunda bakades bullar, ofta i form av solkors, för att hålla djävulen, Lucifer, borta.
I Sverige bakades på 1600-talet saffransbröd av städernas yrkesbagare, och den som hade hög status bjöd på saffranskringlor vid begravningar i Stockholm. Först när järnspisen blev vanlig i Sverige, under andra halvan av 1800-talet, blev det möjligt för de flesta att baka lussekatter hemma, och de började då förknippas med julen.
Kärt barn har många namn
Det råder olika idéer om ordet lussekatt kommer från Lucia eller Lucifer. I Västsverige tycks bröden från början ha kallats dövelskatter eller dyvelkatter – djävulskatter, med andra ord. Från samma tid finns andra ord som börjar på lussi-, som till exempel Lussimässa för Luciadagen. Första gången lussekatt nämns tycks vara i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Någonstans här tycks vi ha slagit ihop luciafirandet med vår önskan att hålla mörkrets krafter stångna.
Lussekatter går också under namnen lussebullar, lussekusar, saffranskusar och julkusar. De får också olika namn beroende på i vilken form de bakas ut. Hur du formar julgalt, julkuse, gullvagn, lindebarn och en bock, även kallad lilja, ser du i videon nedan, men låt gärna fantasin flöda och gör egna former!