13 vanor som kan hjälpa till att öka mängden vegetarisk mat i din kost 

bowl of vegetable salads

Att införliva mer vegetarisk mat i din kost kan ha många fördelar för din hälsa, såväl som för miljön. Växtbaserad mat är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter och kan även bidra till att minska risken för olika sjukdomar. Om du känner att du skulle behöva lite inspiration hur du kan öka mängden vegetarisk mat i din kost så har vi tagit fram några förslag här nedan

Planera dina måltider

Att planera dina måltider i förväg kan hjälpa dig att se till att du får i dig en mängd olika vegetariska livsmedel under dagen. Gör en lista över några favoritmåltider och försök att inkludera dem i din måltidsplan under veckan.

Experimentera med nya vegetariska recept

Att prova nya vegetariska recept kan vara ett roligt sätt att öka variationen av växtbaserad mat i din kost. Leta efter recept som exempelvis använder en mängd olika frukter, grönsaker, fullkorn och baljväxter.

Gör köttfria måltider

Försök att göra en köttfri måltid per dag. Det kan vara så enkelt som att äta en sallad eller en skål med soppa till lunch eller middag.

Använd vegetariska köttsubstitut

Det finns många vegetariska köttsubstitut tillgängliga och några av dem är tofu, tempeh, formbarfärs och seitan. Det är egentligen bara att byta ut den där köttfärsen mot vegofärs istället. Eller fritera tofu i panko och äta som fiskpinnar.

Upptäck alla underbara baljväxter

Baljväxter som bönor, linser och kikärter är en bra proteinkälla och kan användas i en mängd olika rätter. Ett plus är att de är relativt billiga!  

Prova växtbaserad mjölk

Experimentera med olika växtbaserade mjölker som mandel-, soja-, havre- och hampamjölk. Det finns även växtbaser grädde, smör och andra mejerier. De kan användas i matlagning, bakning och även som ersättning för mjölkglaset till maten.

Använd nötter och frön

Nötter och frön är en stor källa till hälsosamma fetter, proteiner och mineraler. De kan användas genom att strö över sallader, yoghurt eller havregrynsgröt, eller så lägger du lite blandade nötter i en påse och har som mellanmål på jobbet eller skolan. 

Skaffa inspiration på en bondemarknad

Att titta runt och handla på bondemarknader (som under särskilda årstider arrangeras runt om i stan) kan hjälpa dig att upptäcka nya frukter och grönsaker som du sen kan införliva i din kost.

Lägg till en vegetarisk proteinkälla till varje måltid

Sikta på att lägga till en vegetarisk proteinkälla till varje måltid som baljväxter, tofu, tempeh, nötter eller frön.

Var uppmärksam på dina val 

Var uppmärksam på de val du gör när du äter och försök att välja växtbaserade livsmedel framför animaliska livsmedel när det är möjligt. Exempelvis om du går på restaurang – varför inte prova en god vegetarisk rätt när du ändå inte lagar själv? 

Ät mer fullkorn

Fullkorn som quinoa, brunt ris och havre är en stor källa till fibrer, vitaminer och mineraler. De kan användas som bas för sallader, bowls eller som tillbehör för att komplettera dina vegetariska måltider.

Underskatta inte kryddor och färska örter 

Kryddor och örter kan ge smak och variation till dina vegetariska måltider. Experimentera med olika kryddor och örter för att hitta de du gillar och använd dem för att förhöja smaken på dina rätter. 

…eller den femte grundsmaken umami 

Ett proffstips är att lägga till så mycket umami du kan när du lagar vegetariska måltider, som japansk soja, miso, parmesan, tomatpuré och soltorkade tomater.

Genom att införliva dessa tips i din dagliga rutin kan du öka mängden vegetarisk mat i din kost och njuta av alla hälsofördelar som följer med det.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer