fbpx

Sött vin: När ska man dricka det och till vad?

Vin med socker var en gång i tiden lyxigt och prestigefyllt, men har på senare år fått en stämpel som billigt. Vissa producenter använder sockret för att få ett mediokert vin att smaka bättre, men en stor del av de söta viner som produceras är tvärtom av utmärkt kvalitet. Men hur funkar det med sött vin? Vad ska man äta till, och varifrån kommer sockret? Sommelieren Melvin Hovland dyker ned i vinvärldens sötsaker!

Sprit och svavel – jästens ovänner

Sött vin är inte, som man kan tro, vin med tillsatt socker. Sötman kommer istället från att man har stoppat jäsningen medan det finns socker kvar i musten, socker som jästen annars hade ätit upp. Det gör man antingen genom att tillsätta svavel eller sprit. Båda metoderna går ut på att ta kål på jästsvamparna så att det kvarstående sockret bibehålls. Ju mer socker det finns i musten, desto högre blir alkoholen. Historiskt sett var det endast de varmaste (och därmed bästa) vingårdarna som fick tillräckligt mogna druvor för att kunna göra vin som hade både hög alkohol och var sött.

Tur med vädret

Idag har vinmakare mycket kunskap om hur man ska klippa och ta hand om sina vinrankor för att de ska få så mycket sol, och därmed producera så mycket socker, som möjligt. Trots detta krävs alldeles speciella väderförhållanden för att kunna göra sött vin. De allra bästa åren kan en form av svamp, kallad ädelröta, angripa druvorna. Det kanske inte låter så aptitligt, men svampen ser till att en del av vattnet i druvorna dunstar vilket ger större koncentration av socker. Dessutom för den med sig en del unika smaker till vinet.

Söta klassiker

Frankrike och Ungern är två exempel på länder som utmärker sig när det gäller söta vita viner, ofta med ädelröta. Faktum är att Ungerns sötvinstradition har många hundra år på nacken. När det gäller söta röda viner kommer Portugal in i bilden med sitt portvin. Portvin är ett så kallat fortifierat vin, det vill säga man har stoppat jäsningen med hjälp av druvsprit. Det här dödar jästen och skjutsar upp alkoholen till runt 20%. De flesta söta viner är på grund av sockerhalten otroligt lagringsdugliga och kan hålla flera decennier. Även öppnade flaskor klarar sig längre i kylskåp än torra viner, så man behöver inte vara orolig över att hälla ut det.

Sött vin till söt mat

Man kan generellt säga att finns det socker i maten – bör det finnas socker i vinet. Att servera ett för torrt vin till en dessert gör lätt att desserten känns sur. När man väljer dessertvin kan det vara till hjälp att matcha färgen på ingredienserna med färgen på vinet: frukt, vanilj och sorbet passar ofta bra med vita dessertviner, medan choklad, nötter och russin gärna paras med röda. Till ost, framförallt mögelost, är rött portvin en klassiker, men det kan faktiskt passa minst lika bra med ett sött vitt vin. Inte sällan rekommenderas söta vita viner även till asiatisk mat, och det beror på att kryddstark och het mat lätt krockar med både alkohol och strävhet. Sockret i vinet är dock en fena på att lindra detta.

Hur känner du över sött vin, är det något du brukar uppskatta att dricka eller föredrar du att dricka någonting annat till söt mat? Berätta det gärna för oss i kommentarerna!

Vi påminner alla våra läsare att dricka ansvarsfullt.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer