Svavel, fisklim och laktos – Vad finns egentligen i din dryck?

Vissa ämnen finns naturligt i vår dryck och är även i vissa fall nödvändiga för dess produktion. För att öl ska jäsa behöver man till exempel tillsätta jäst, och många vinproducenter använder äggvita vid filtreringen av sina viner. Men vad kan det finnas för oväntade tillsatser vi inte är vana vid?

63 tillsatser

Enligt EU-lagstiftning är totalt 63 tillsatser godkända vid vinproduktion. En av de absolut vanligaste tillsatserna, som till viss del uppstår naturligt i vinet, är sulfiter. Sulfit förhindrar att vinet oxiderar, och är dessutom bakteriedödande. Generellt sett innehåller vitt vin mer sulfiter än rött, och högst svavelhalt hittar man i söta viner. Det beror på att mängden socker som finns kvar i vinet efter buteljering kan göra att vinet börjar att jäsa i flaskan. Svavlet har förmågan att oskadliggöra de jästsvampar som eventuellt finns kvar efter buteljeringen. Vissa personer kan dock vara överkänsliga mot sulfiter och då kan det upplevas obehagligt att dricka viner med hög svavelhalt.

Socker & syra

I vissa svala områden där druvorna har svårt att mogna, kan man få tillsätta socker i form av koncentrerad druvmust. Det här sockret jäser man ut för att öka alkoholhalten något och är alltså inte till för att göra vinet sött. Enligt samma princip får man i väldigt varma delar istället tillsätta vinsyra för att behålla fräschören i vinet. De här ämnena finns naturligt i vin och tillsatsen av dem är endast för att bibehålla vinets balans, inte för att smaksätta eller manipulera det.

Veganska drycker

De senaste åren har det tillkommit en del veganska drycker på marknaden, och då börjar man ju osökt att undra var i produktionen det smygs in animaliska produkter. Men faktum är att det inte är så ovanligt som man tror. När man filtrerar och klarnar vin används ofta äggvita, och även fisklim och gelatin kan användas. Det här är ämnen som också används i ölproduktion. Ett vanligt vegetabiliskt alternativ till animaliska filtreringsprodukter är bentonit, som är en sorts lera. Dessutom väljer många producenter idag att inte filtrera alls, för att behålla så mycket av vinets eller ölets naturliga karaktär, även om det innebär att det blir lite grumligt. Sedan 2012 måste vissa allergener märkas ut på vinetiketter, så idag går det att utläsa om ägg eller mjölkprodukter använts vid produktionen.

Naturligt vin

Vin helt fritt från tillsatser, både i vingården och i flaskan, brukar kallas för naturvin. De här vinerna är producerade utan tillsatt jäst, ofiltrerade och rent generellt framställda med så lite påverkan av vinmakaren som möjligt. Detta för att druvorna och deras växtplats ska få tala för sig själva. Det innebär också att ingen besprutning sker i vingårdarna, utan druvorna växer enbart med naturliga medel. Istället förespråkas biologisk mångfald och vingårdar samplanterade med växter och blommor, för att attrahera fåglar och andra djur som är naturliga bekämpningsmedel till de skadedjur man vid konventionell besprutar mot. Till skillnad från ekologiskt vin finns ingen officiell definition eller certifiering av naturvin, utan det är upp till var och en att tolka detta.

Hur känner du över tillsatsreglerna inom EU, och är tillsatser någonting som du bryr dig om när du gör ditt val av vin? Diskutera det gärna i kommentarerna!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer