Vinglaset spelar en större roll för upplevelsen än man kan tro. Glasets uppgift är naturligtvis först och främst att se till att vi kan dricka vinet någorlunda smidigt. Men det ansvarar också för att ge oss den bästa upplevelsen av vinet, genom att med sin form samla de aromer vi doftar och smakar så effektivt som möjligt. Vi har pratat med sommelieren Melvin Hovland och har efter det samlat lite tips på hur man ska tänka när man väljer glas, och även hur man kan testa skillnader hemma.
Fot, stjälk och kupa
Ett klassiskt vinglas är uppbyggt i tre delar: Fot, stjälk och kupa. Tanken är att man ska hålla glaset i stjälken och inte kupan för att undvika att värma upp vinet. Kupans form påverkar hur vinets doft når våra näsborrar: En stor, rund kupa fångar enklare upp delikata aromer hos eleganta och lätta viner, medan en smal kupa ofta används för aromatiska och kraftiga viner. Dessutom är formen på kupan viktig när vi dricker: En bred kupa innebär att vinet kommer att nå ut mer till kinderna, där vi är mer känsliga för syra och strävhet, medan en smal kupa koncentrerar klunken till mitten av munnen, där vi lättare känner sötma.
”Rieslingtestet”
Rent praktiskt brukar man servera vin med hög syra i smal kupa, eftersom man vill öka känslan av sötma då syran redan är så hög. Ett vin med låg syra serverar man därför ofta i en bred kupa, för att tvärtom se till att syran kommer fram ordentligt. Det går enkelt att testa den här skillnaden hemma, antingen med två vinglas eller med två andra typer av glas, så länge de är olika stora. Med hjälp av ett syrarikt vin, exempelvis på rieslingdruvan, märker man markant skillnad på hur vinet upplevs i munnen beroende på vilket glas man dricker ur.
Glasvalet
Lätta och eleganta vita och röda viner bör man servera i stora kupor för att vinet inte ska kännas uttryckslöst. Exempel här är druvsorter som chardonnay, pinot noir och nebbiolo. Syrliga och aromatiska vita viner som grüner veltliner, riesling och sauvignon blanc trivs fint i ett mindre glas med smalare kupa, så att vinet koncentreras mer till mitten av munnen. Kraftiga röda viner som cabernet sauvignon, merlot och syrah bör drickas ur ett glas med en kupa som är stor och hög, men inte så bred. Detta för att fånga upp fruktigheten i doften utan att strävheten blir för påtaglig när man dricker. När det kommer till mousserande vin är klassiska champagneflöjter toppen för att bevara bubblorna, men mindre bra på att fånga upp doft. Här kan man istället välja en mindre kupa till friska, fruktiga viner, och en större kupa till årgångschampagner och andra utvecklade, generösa viner.
Ett lagom vinglas
Om man inte har möjlighet att tillhandahålla ett vitrinskåp fullt med olika vinglas, vilket knappast är en självklarhet, rekommenderar vi helt enkelt ett glas som hamnar någonstans i mitten av dessa beskrivningar. Om man bara dricker kraftigt och strävt rött vin kan det kanske vara värt att investera i matchande glas, men om man gillar att variera sig kan ett så kallat all round-glas funka alldeles utmärkt. Huvudsaken är att glaset har medelstor rund kupa och tydlig stjälk. Ett lagom men riktigt vinglas, helt enkelt.
Är val av glas någonting som är viktigt för dig när du ska dricka någonting, eller är du mer av en ”one size fits all”? Berätta det gärna för oss i kommentarerna!