För många som inte dricker kaffe är en kopp te på morgonen ett måste. Det finns te för olika tillfällen och visst är det så att teet smakar särskilt gott i favoritkoppen? Jag fick höra en gång att det bara finns en sak som är onyttigare än en kopp kaffe, och det var en kopp svart te. Stämmer det verkligen, och är det så att olika sorter är bättre eller sämre för kroppen? Vi tittar på teets historia och några populära tesorter.
Te i Kina redan på 300-talet
Från början användes teet för medicinska ändamål. Det skedde i Kina i slutet av 300-talet. Den kinesiska teplantan är en flerstammig buske med små blad som kan bli upp till 3 meter hög. Den växer naturligt i sydöstra Kina och flera populära teer kommer från den här sorten. Så småningom kom teet till Europa. År 1557 upprättades den första tehandeln mellan Kina och Europa, när portugiserna lyckades ta sig över havet till Kina. Även holländarna började köpa te från Kina, men även från Japan.
Olika tesorter
Te produceras i dag på flera platser runt om i världen. Fyra av de största teproducenterna är Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. Men även Turkiet, Indonesien, Vietnam och Japan är stora producenter. Den vanligaste sorten kommer från det så kallade assam-teet. Sorten kommer från ett enstammigt träd med stora blad som växer i bland annat södra Kina och nordöstra Indien. De flesta ceylonteerna görs på den här sorten och har en mustigare smak i motsats till de traditionella kinesiska teerna av mer blommig karaktär.
Grön och svart te
Grönt och svart te skiljer sig åt när det gäller tillverkningsprocessen. Ett grönt te hettas upp efter plockning för att hindra oxidation. Upphettningen sker till 100-200 grader under några minuter. Efter det rullas och torkas bladen. Grönt te är vanligt i Japan och Kina.
Svart te låter man istället få oxidera. När bladen plockats skärs de eller krossas och sedan låter man bladen torka. Det svarta teet är den sort som är vanligast om man ser till hela världens tekonsumtion. I Kina kallas det svarta teet för rött te, eftersom själva drycken ofta har en röd ton. För oss är rött te något annat, dit sorter som rooibos hör.
Hur tillagar man teet på bästa sätt?
Till en kopp brukar man säga att det behövs 3 gram teblad. Vilken temperatur vattnet ska ha beror på vilken sort du dricker. Svarta teer ska tillagas med vatten så nära 100 grader som möjligt. För gröna och vita teer ska vattnet vara 70 grader varmt. Generellt kan man säga att ju mindre oxiderat teet är desto lägre temperatur och längre dragningstid ska man använda.
Te innehåller, precis som kaffe, koffein. Koffeinet är uppiggande, men kan också ge dig hjärtklappning. Hur var det då med te jämfört med kaffe? Svart te innehåller ungefär 400 mg tein per liter jämfört med bryggkaffe som innehåller ungefär 800 mg per liter. Teet kanske inte är så skadligt då. Särskilt om du väljer en grön sort som har 200 g tein per liter, eller ett örtte eller rooibos som inte innehåller något koffein alls. Men det är nog som med allt annat. Drick ditt te med måtta.