fbpx

Vad är suröl – och vad passar den till?

Suröl, eller syrlig öl som den också heter, får sin speciella smak genom att drycken har spontanjäst och mjölksyrebakterier har tillsatts. Det finns olika ölstilar inom kategorin, alla med varierad smakintensitet och syra.

Lambic och geuze

Den belgiska ölstilen lambic bryggs nästan uteslutande i ett område sydväst om Bryssel som kallas Pajottenland. Lambic bryggs med upp till 30-40 procent omältat vete och man låter mikroorganismerna i luften angripa vörten. Ölet förs över till ekfat där det sedan är dags för olika mjölksyrebakterier att angripa ölet. Ofta smaksätts lambic med frukt eller bär. Det är även vanligt att blanda ung och lagrad lambic för att skapa en geuze.

I Belgien är det vanligt att servera lambic till musslor, pommes frites och majonnäs, men Systembolaget rekommenderar även ölstilen till hårdostar.

Flamländsk röd och brun öl

Ett varmjäst öl från västra Belgien är den flamländska så kallade “gamla brunölen”. Ölet lagras på ekfat med mjölksyrebakterier som ger ölet en tydligt syrlig smak. Färgen på drycken är mörkt röd eller mörkt brun beroende på hur länge vörten kokar; ju längre koktid desto brunare färg.  

Ölsorten har en viss typ av syrlighet som kan upplevas som “vinägeraktig”. Smaken kan passa bra till ostron, högrevsgryta med chorizo och apelsin eller coq au bière.

Berliner weisse

En något alkoholsvagare syrligt ölsort är den torra berliner weisse som, precis som namnet antyder, härstammar från Berlin. Laktobaciller som finns naturligt på kornmaltens skal hjälper till att få ölet syrligt.

I Berlin dricker man sin berliner weisse antingen “mit Schuss” eller “mit strippe”, vilket innebär att ölet smaksätts med något sött som saft eller likör i röd, gul eller grön färg eller med något starkt som en snaps. Tillsättningen gör att syran mildras och ölet smaksätts. Då blir upplevelsen snarare en fräsch sommardrink än ett öl.

Berliner weisse har fått ett stort uppsving under de senaste åren och många bryggare testar sig fram för att hitta en spännande smaksättning på drycken. Både internationellt och i Sverige kan man hitta olika varianter. Surölen smaksätts med allt från hallon till citron, lime och passionsfrukt. Berlinarna håller sig till sin traditionella berliner weisse.  

Vad en berliner weisse passar till avgörs på smaksättningen på ölet. En citrussyrlig berliner weisse rekommenderar Systembolaget till skaldjur, musslor, caesersallad med lax och bouillabaisse med aioli. Kryddstark mat fungerar också bra med ölstilen tack vare den låga beskan i ölet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer