Så lyckas du med den grillade laxen

Att lägga lax på grillen är ett riktigt bra val, det är nämligen både enkelt och väldigt gott, men vet du hur man grillar den på bästa sätt? Här nedan listar vi några tips för hur du ska göra för att få laxen perfekt grillad och frasig. 

Sommarklassiker

Grillad lax, färskpotatis och en god romsås till – det blir inte mer sommar än så. Det kan dock vara lite knepigt att få till laxen så att den blir precis så perfekt som man vill. Med dessa tips kan du undvika fastbränd fisk som faller sönder ned i glöden!

Här är 8 av våra bästa tips

  1. Fyll bara halva grillen med kol så du har två ytor att välja mellan, en med direkt värme, som i stekpannan, och en med indirekt värme, som i ugnen. 
  2. Välj en laxbit som har skinnet kvar.
  3. Krydda bara med salt så får du fram laxens fina smak bäst.
  4. Häll på lite olja på laxen så får den en frasigare yta. Se till att oljan täcker överallt. 
  5. Vänta tills kolen blivit vit, då är det dags att frilla. Lägg laxen direkt ovanför den glödande kolen med skinnsidan nedåt. Lägg på grillens lock.
  6. Grilla bara någon minut på direkt värme för att krispa till skinnet. Lyft sedan över laxen på sidan med indirekt värme och lägg på locket igen. 
  7. Grilla laxen med skinnsidan nedåt hela tiden. Skinnet håller ihop laxen och skyddar den om det skulle bli lite bränt under. Om skinnet fastnar så låt den bara ligga kvar så kommer det till slut att släppa.
  8. Grilla inte laxen för länge, en lax kan ha en helt rå kärna om man tycker om det!

Fick du några nya tips? Om du inte brukar grilla fisk så är lax perfekt att börja med, följ bara dessa 8 tips så kommer du garanterat att lyckas! Ha en bra sommar!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer