fbpx

De 10 nyttigaste grönsakerna du kan äta i sommar – och fakta om dessa

grona-nasslor-i-klunga

Det har inte undgått många i Sverige att grönsaker och rotfrukter i regel är nyttigt för oss människor, och enligt livsmedelsverket rekommenderas vi att äta ca 500 gram frukt och grönt varje dag för att kunna få i oss rätt mängd näring. Det finns massvis med goda och mindre goda grönsaker, rotfrukter och baljväxter som vi kan äta – men vilka är egentligen nyttigast? Mat och Dryck listar de 10 mest näringsriktiga grönsakerna som finns tillgängliga för oss i Sverige. Vi listar nyttigheterna i ordningen nedifrån och upp!

10. Kikärtor

Kikärter är proppade med proteiner, mineraler och kostfiber och är mycket nyttiga. Om man bortser från de positiva hälsoaspekterna med kikärter så är en av de stora fördelarna med kikärter att de inte blir mosiga vid kokning. Det gör att de lämpar sig alldeles utmärkt i grytor och soppor. Stora mängder av de kikärter vi äter i Sverige importeras från turkiet.

9. Linser

Linser är verkligen en klassiker som omnämns i flera sammanhang där nyttiga växter kommer på tal. Linser är kända för att vara proteinrika, men de är dessutom fullproppade med fibrer och järn.

8. Blomkål

Blomkål är rikt på både kostfiber och vitamin C och kan tillredas och ätas på flera olika sätt. Ett väldigt populärt sätt att få i sig blomkål de senaste åren har varit genom att göra blomkålsris, som faktiskt inte är någonting annat än grovt rivet blomkål som blancheras i 10 sekunder.

7. Purjolök

“Purjolök, är det så här nyttigt?” säger du, “ja visst är det så” säger vi. Inte nog med att purjolök är rik på både järn, den innehåller dessutom stora mängder vitamin A, C och B6. Mycket av den purjolök som odlas i Sverige kommer från Skåne, men det importeras även en hel del purjolök från Holland.

6.  Vita bönor

Det låter kanske inte som världens roligaste växt att konsumera, men trots detta är vita bönor väldigt nyttigt. Vita bönor innehåller bland annat vitamin C och vitamin B6, samtidigt som vita bönor också är väldigt rika på järn.

5. Avokado

Mums, avokado! Även om det finns några stycken så är det inte många som inte tycker om avokado! Ungefär 30% av all avokado som konsumeras i världen kommer från mexiko, men i Sverige är de vanligaste länderna för import Chile, Sydafrika, Peru och Spanien.

uppskuren-avokado-i-vit-skal

4. Gröna ärter och sockerärter

Trots dess söta smak innehåller ärter låga mängder socker, samtidigt som de är fiberrika och innehåller både vitamin C och B1. Ärter är både populära och goda, och det sägs att vi människor ätit ärter i ca 10.000 år.

3. Broccoli

Att broccoli är nyttigt kan inte många ha missat, det som många däremot missar är att det inte bara är huvudet som är gott – utan även stjälken är fantastiskt god och för några av oss på redaktionen är stjälken just nu favoritdelen av broccolin. Skala stjälken och ät den antingen som den är, eller tillagad genom att blanchera i vatten eller genom att steka den i smör och vitlök.

2. Haricot verts

En brytböna som även är känd under det svenska namnet “gröna bönor”. Gröna bönor går att äta både råa och tillagade och innehåller vitaminerna B, C och K, samt kostfiber och kalcium.

1. Gröna blad, till exempel spenat, mangold, nässlor och mâchésallat

Här har vi livsmedelsverkets vinnare! Samtliga av dessa gröna blad fungerar alldeles utmärkt i somriga sallader, förutom nässlor som bara fungerar i sallader väldigt tidigt under säsongen. Nässlor är dock supergoda att fritera och sedan garnera salladen med för att få ett krispigt inslag.

Är det någon grönsak eller baljväxt du är förvånad över inte fanns med på listan, och vilken är egentligen din favorit? Berätta det gärna för oss i kommentarerna!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer