fbpx

7 intressanta fakta om jordgubbar

jordgubbar-i-liten-gra-metallhink

Jordgubbar, det är enligt oss på redaktionen faktiskt ett av världens godaste bär. Det funkar i sallader såväl som i desserter, och om du har för mycket jordgubbar som riskerar att bli dåliga så kan du alltid frysa in eller göra saft på dem. Det finns däremot en hel del fakta kring jordgubbar som du kanske inte känner till. Vet du om jordgubbar kan vara farliga för dig eller inte? Vi presenterar intressanta fakta om jordgubbar som du förmodligen inte kände till sen tidigare!

1. Kan jordgubbar bota njursten?

I antikens rom trodde man inte bara att jordgubbar var gott, utan man trodde också att jordgubbar besatt en hel del medicinska egenskaper. Enligt den tidens romare kunde man behandla allt från depression till njursten med jordgubbar, och även om det hade varit fantastiskt om det fungerade så måste vi på redaktionen tyvärr meddela att jordgubbarna tyvärr inte är så kraftfulla.

2. Jordgubbar har frön på utsidan.

Du vet de där små gulaktiga och knastrande plupparna som sitter på utsidan av jordgubbarna? Det är faktiskt jordgubbarnas frön, som det finns ungefär 200 stycken av på en normalstor jordgubbe.

jordgubbar-med-gulfargade-fron-som-ligger-i-en-gul-skal

3. Mer C-vitamin än apelsiner

Apelsiner och andra citrusfrukter brukar vara riktiga klassiker när det kommer till frukter och andra råvaror som innehåller höga mängder C-vitamin, men faktum är att jordgubbar, per kilo, innehåller mer C-vitamin är apelsiner.

4. Det finns knappt några ekologiska jordgubbar

Oavsett hur mycket vi än önskar det så är det svårt att få tag på ekologiska jordgubbar i butik. Anledningen till det är att jordgubbar är ytterst känsliga mot både insekter och mögel och tvingas därför bli hårt besprutade.

jordgubbar-i-sma-graa-kartongaskar

5. Är det farligt att äta jordgubbar?

Eftersom att jordgubbar besprutas så kraftig är det inte konstigt om man tror att det finns hälsofaror med att äta jordgubbar, men gränsvärdet för besprutning av jordgubbar inom EU är så pass strängt att ett barn skulle behöva äta 30kg jordgubbar om dagen för att riskera att få i sig skadliga nivåer av bekämpningsmedel. Du går alltså helt säker!

6. Jordgubbar mår inte bra i rumstemperatur

Skördade jordgubbar mår bäst av att stå i ett kallt kylskåp, och håller kylskåpet en temperatur på 2-4 grader kan jordgubbarna hålla sig i gott skick upp till 5 dagar. Detta är om jordgubbarna inte blivit snoppade, snoppade jordgubbar bör ätas inom ett par timmar.

7. 10% av de svenska hushållen älskar jordgubbar extra mycket

Man beräknar att var tionde hushåll köper mer än 30 liter jordgubbar per år, vilket helt klart måste anses vara en betydande mängd jordgubbar. Hur många liter jordgubbar köper ni hem per år? Berätta gärna det för oss i kommentarerna!

jordgubbar-som-ligger-i-en-hjartformad-skal

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer