fbpx

Allt om getost

Getost förknippas kanske främst med Frankrike, men det finns även varianter av getost i andra europeiska länder. Gemensamt för alla getostar är att de är gjorda på mjölk från tamget.

Getosten har en speciell smak som beror på att den innehåller ämnet kaprinsyra. Förutom att ämnet ger en karaktäristisk smak så är kaprinsyra dessutom bra för magen. Den smakrika fettsyran främjar utvecklingen av goda tarmbakterier. Tack vare hälsoeffekterna så säljs kaprinsyra även som en hälsokostprodukt.

Uppvärmd eller rå

Getost går att äta både rå eller uppvärmd – i till exempel gratänger eller som förrätt på en bit bröd. Den skarpa smaken lindras lite vid upphettning och därför används getost gärna i matlagning.

I Frankrike kan man ofta beställa en “Chèvre chaud” på restaurang och då får man en sallad med varm getost på toppen. På den varma getosten ringlas flytande honung och eventuellt toppas allt med lite rostade nötter.

En annan klassiker är förrättssmörgåsen med stekt getost. Getosten går att steka i stekpanna eller i ugn. Om du tillagar förrätten i ugn så lägger du en skiva getost direkt på brödet, så smälter osten ner över brödet, som också blir knaprigt och gott. Ringla flytande honung över getostmackan och toppa med torrostade pinjenötter. Servera förrätten med ruccolasallad.

Fransk getost

Den franska getosten heter chèvre. Chèvre är alltså inget varumärke, utan helt enkelt det franska ordet för get. Den franska getosten säljs ofta i form av en cylinder med ett vitt täcke runt osten. Den sortens chèvren är en vitmögelost som är ljus i färgen och krämig i konsistensen. Frankrike älskar sina ostar och har en uppsjö av varianter – och det gäller även för getosten.

Vissa sorter har ett mörkare täcke runt osten och andra ostar har inget täcke alls, utan skyddas istället av ett lager aska. Om du har vägarna förbi en ostmarknad i Frankrike kanske du stöter på sorter som Banon, Brique chèvre, Cabri gatineu, Crottin de Chauvignol eller Rocamadour – för att nämna några.

Getost från övriga Europa

Även om Frankrike är den stora exportören av getost så finns varianter av getost även i andra europeiska länder. I vårt grannland Norge så har man brunosten, och det är kanske inte så många som vet att den faktiskt är en form av getost.

Brunost är en mesost som är gjord av getmjölk. Brunostens konsistens är relativt hård och man äter den i skivor på smörgås. Skivorna är dock mjuka och smälter i munnen. Den norska osten har inte en lika utpräglad getsmak som den franska varianten och är dessutom sötare i smaken.

I Spanien och Grekland har man ostar som är gjorda på en blandning av ko- och getmjölk, till exempel halloumi och fetaost från Grekland och den katalanska osten mató.

I Sverige finns så kallade kitt-ostar som är gjorda på getmjölk, men vi har även vit caprin som är en vitmögelost som är gjord av getmjölk.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer