Påsken är en tid för familjen, att laga goda rätter både traditionella och en chans att prova på något moderna hör påsken till. Ägg och lösgodis är något vi svenskar kommer äta mycket av i Påsk.
Påskmat varierar annars mellan olika regioner och landskap i Sverige men innehåller ofta ägg, lamm och laxrätter i olika tillagningar.
Förr hörde ägg och kött till höjdpunkterna på påskbordet, eftersom det inte förekom under fasteperioden. Numera har även fiskrätter som sill, böckling, Janssons frestelse och lax börjat ätas som påskmat. Lammkött blev allt vanligare under 1900-talet som påskmat.
Rätter från det klassiska smörgåsbordet sill, knäckebröd, ost och brännvin brukar också ingå i påskmaten. Påskmust är en dryck är ju en självklarhet. Påskmaten omfattar inte bara påskaftonens påskbord utan även de lokala traditioner som utvecklats för de övriga påskdagarna.
Varför ägg till påsk?
Störst på påskbordet är ändå ägget. Men vad har då ägg med påskmat att göra? Jo, under fastan samlades ägg liksom mjölk, grädde och smör på hög att njuta när fastan var över. Efter fastan blev det fest till påsk. Ägg, grädde och smör plockades fram ur skafferierna till matbordet. Därför lagas många rätter till påsk med ägg.
Koka ägg
Om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp. Hårdkokta ägg tar 7-8 minuter.
Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg tar 9-10 minuter.
Krämig laxröra med fröknäcke
300 g varmrökt lax
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
½ st citron, skalet
30 g dill
salt
peppar
fröknäcke
1 dl rostad lök
krasse
rädisor
Gör så här:
Dra sönder laxen och rör ihop den med crème fraiche, majonnäs, fint rivet citronskal och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Servera på fröknäcke och toppa med rostad lök, krasse och fint skivade rädisor.
Hel kyckling med dillkräm och ljummen sparrissallad
1 st Helstekt Kyckling
50 g rumsvarmt smör
1 tsk timjan
2 st vitlöksklyftor
1 st hel kyckling
½ st citron, saften
1 tsk flingsalt
3 krm grovmalen svartpeppar
Dillkräm
½ dl matyoghurt
½ dl majonnäs
½ st citron, saften
1 tsk flytande honung
15 g färsk dill
salt
svartpeppar
340 g pasta
Sparrissallad
250 g knippe sparris
300 g morötter
½ st rödlök
smör till stekning
salt
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman rumsvarmt smör, timjan, skalad och pressad vitlök.
Gnid in kycklingen med citronsaft. Krydda med salt och peppar. Lyft försiktigt skinnet och stoppa in smöret, spara lite att gnida in kycklingen med. Lägg i en ugnsfast form och laga i ugn ca 40-50 min.
Rör samman yoghurt, majonnäs, citronsaft, honung och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Koka pasta enligt anvisningarna på paketet.
Dela sparrisen, skala och strimla morötterna fint, skala och strimla löken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek allt snabbt, det ska bli varmt men sparrisen ska behålla sin krispighet.
Krydda med salt och peppar.
Servera.
Knepen till den bästa Janssons Frestelsen
Mamma sa alltid att knepet till den bästa Janssons Frestelsen är att steka löken innan man har ner den i gratängen. Då fylls inte hela frestelsen med en ettrig löksmak utan får istället en fin och rund smak. Stek alltså löken först på medium temperatur i stekpannan tills den börjar bli genomskinlig. Blanda sedan ner den i din Jansson.
Det andra knepet i detta recept är att blanda grädden med spadet från ansjovisen. Grädden bör så klart också vara vispgrädde. Varje gång poängterar mamma också vikten av att det måste vara Grebbestads Ansjovisfiléer – ni vet de där rosa burkarna. Dessutom delar hon ansjovisfiléerna på längden så man får fler och smaken sprids över hela formen. Ja, men det var ju inte så svårt tycker jag.
Klassisk Janssons Frestelse
Till 1 form, ca 8 personer vid buffé. Tid: ca 60 minuter Temperatur: 225°
2 stora gula lökar
700 g potatis av mjölig sort
250g Grebbestads ansjovis (2 burkar)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd
Gör så här:
Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag.
Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över.
Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Eller använd spray smör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.
Citronmousse med jordgubbar & rostad vit choklad:
1 st citron
5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 st äggvitor
100 g vit choklad
bakplåtspapper
250 g jordgubbar
Gör så här:
Riv av skalet från citronen.
Vispa grädde, citronskal och socker i en bunke tills smeten börjar tjockna. Häll i citronjuicen och vispa lite till men låt den inte tjockna för mycket.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke och rör försiktigt ner i gräddblandningen. Häll upp i skålar och låt moussen stå i kylskåpet en stund.
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grov och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 5 min tills den börjar få fin färg.
Låt kallna.
Servera med skivade jordgubbar och toppa med rostad vit choklad.