fbpx

Kryddor att odla hemma – de här är vanligast

Att ha färska kryddor till hands när man lagar mat är lyxigt och praktiskt. Det går att odla många olika sorter hemma, men vissa är enklare än andra. Om du har tillgång till en balkong så är det perfekt att sätta kryddor i balkonglådor eller odla dem i separata krukor. Det går också att odla kryddor inomhus, i krukor på fönsterbrädan.

Här listar vi några av de allra vanligaste kryddorna och vad du ska tänka på när du odlar dem hemma.

Ljus och vatten

Det viktigaste när du odlar kryddor är att de har tillgång till ljus, gärna naturlig. Om du har ett fönster i söderläge ska du placera dina kryddor där.

Kryddor behöver vatten och det bästa är om växten själv får suga upp det vatten den behöver. Med lite näring i vattnet så förlänger du livet på kryddplantan ytterligare.

Förläng livet på kryddorna du köper

Ett första steg att börja odla egna kryddor är att förlänga livet på de kryddor du köper i butiken. De kan ge skörd flera veckor, om du sköter dem rätt.

Ett tips är att ställa krukan i en konservburk. Mät hur djup konservburken är och fyll den med lecakulor i botten tills kryddkrukan når kanten på konservburken. Fyll på med vatten till samma nivå som lecakulorna och ställ ner kryddkrukan ovanpå. Då kan kryddan själv suga i sig den vätska den behöver. Fortsätt att fylla på med vatten så att växten alltid kan ta upp vätska vid behov. Om du blandar i lite näring i vattnet så ökar chansen till en ännu större skörd.

Ställ konservburken i ett fönster med mycket ljus. Ljus är bland det viktigaste när det gäller att lyckas med en odling.

Olika sorters kryddor

Generellt kan man säga att ljus och vatten räcker för att lyckas med sin odling, men olika sorters kryddor har olika behov. Så kallade medelhavsväxter behöver inte lika mycket vatten och näring, men däremot mycket ljus. Till dessa hör bland annat rosmarin och salvia.

En annan grupp av kryddor är de så kallade frodiga bladväxterna som behöver mycket fukt. Till dessa hör bland annat basilika, mynta och gräslök. De sorterna trivs bra i vanlig blomjord och kräver mycket vatten.

Vanliga sorter

Att odla kryddor hemma är lyxigt och ekologiskt. Vanliga sorter som passar inomhus är:

Basilika – passar på en varm och ljus plats.

Persilja – växer snabbt och blir ofta frodig. När man väl skördat den kommer inga nya skott utan kryddan måste odlas om.

Gräslök – användbart och lättodlat. När du skördar klipper du av gräslöken så att 5 centimeter återstår, då kommer gräslöken igen.

Timjan – trivs bra i mager och väldränerad jord. Behöver mycket ljus.

Dags att skörda

Du kan skörda dina kryddor löpande. Nyp av skott precis ovanför ett blad eller bladpar. I bladvecken finns anlag till nya skott och du har snart en frodig och buskig planta.

Tips! Om du är väldigt intresserad av att odla egna kryddor, testa att använda dig av en odlingsstation. Du kan läsa mer om olika odlingsstationer här.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer