fbpx

Lär dig kombinera mat och vin – 4 tips

organized bottles on shelf

Att använda vin som ingrediens i matlagning är en konst som en kräver förståelse för smakprofiler, dofter och texturer. Här är några viktiga saker att tänka på när du använder olika viner i matlagningen.

black wine glass bottle on book

1. Smakprofiler och kombinationer

Att välja rätt vin till din rätt handlar om att förstå grundläggande smakprofiler. Ett lättare vin, som en Sauvignon Blanc, passar bra med lättare rätter som sallader och fisk, medan en kraftigare rött, som en Cabernet Sauvignon, gör sig utmärkt med grillat kött och kryddiga rätter. Försök matcha intensiteten och smakprofilen i vinet med maträtten för att hitta en balans.

2. Välja rätt typ av vin

Rött vin används ofta i köttbaserade såser och till stekar, medan vitt vin passar utmärkt i fiskrätter och gräddsåser. Dessutom kan söta viner som portvin användas för att lyfta söta efterrätter. Var uppmärksam på vinets egenskaper och hur det kan komplettera ingredienserna i din matlagning.

3. Reducera

När du använder vin i matlagning är det klokt att reducera det för att undvika för skarpa smaker. Låt vinet sjuda och reducera något innan du tillsätter det till maträtten för att få fram dess naturliga smaker.

brown wooden spoon

4. Undvik för salta rätter

För mycket salt kan förstöra smaken från vinet. Om du lagar en salt maträtt, välj ett vin med hög syra och tanniner för att kompensera och balansera smakerna.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer