Sill och potatis är något vi äter under alla svenska traditioner – jul, påsk och midsommar. Även den gravade laxen, köttbullarna och prinskorven dukas fram under samtliga högtider. På julen lägger vi till julskinkan till julbordet, på påsken målar vi ägg och under midsommar äter vi jordgubbstårta.
En annan tradition är att äta smörgåstårta vid släktkalas. Smörgåstårtan är vanligt förekommande vid studentmottagningar, dop, begravningar och jämna födelsedagar.
Den svenska vardagsmaten
Den svenska husmanskosten är istället vår vardagsmat som från början lagades för att ge så mycket energi som möjligt till en billig peng. Det är ingen slump att man utfordrade hela kompanier och skolor med ärtsoppa – det är billigt, går att laga i stora mängder och ger en hyfsad mättnad. Ärtsoppa och pannkakor har blivit synonymt med torsdagar, och rätten serveras än i dag på flera lunchrestauranger runt om i landet, på just torsdagar.
Andra klassiska rätter av svensk husmanskost är kåldolmar, kalops, stekt strömming och pyttipanna.
Svenska köttbullar med vår älskade potatis
Den kanske mest kända svenska rätten är köttbullar. Frågan är hur svenska köttbullarna egentligen är? “Meat balls” äts i USA, frikadeller i Italien och “albondigas” i Spanien. Det är kanske ihopsättningen av själva rätten som kan anses vara svensk – och tillbehören. I alla tider har vi ätit potatis i Sverige. Potatisen kom till Sverige under 1600-talet och under 1800-talet blev den gula knölen svenskarnas basföda. Då är det kanske inte så konstigt att vi serverar potatis till köttbullarna. Vi äter gärna kokt (helst skalad) potatis till köttbullarna, men potatismos fungerar också.
Ett annat svensk tillbehör är lingonen. Det går bra med lingonsylt, men kanske allra godast är de färska, rårörda lingonen. För att rätten inte ska bli för torr ska det vara brunsås till. Brunsåsen görs med fördel på den sky som blir kvar i pannan efter att köttbullarna stekts i rikligt med smör. Till allt det mastiga kan det vara gott med ett fräscht tillbehör, och där passar pressgurkan perfekt in. Lite syrlig, lite söt och oemotståndligt knaprig.
Köttbullar serveras flitigt i de svenska hemmen. Frågan är dock om inte köttbullar och makaroner lagas oftare än den klassiska köttbullar och potatis-rätten? I alla fall på vardagar, i barnfamiljer. Oavsett vad, så är köttbullar något som vi är stolta över och IKEA serverar den klassiska varianten i sina restauranger på varuhus världen över.
Svenskt fika
Sverige är också känt för sina fikastunder. Förutom det “svenska” kaffet – ni minns väl den klassiska filmrepliken i Sällskapsresan? – så ska man gärna ha något gott till sin tår. Kanelbullar är troligtvis ett av de mest kända svenska bakverken. Vi har till och med en egen dag för att fira våra bullar. Sedan 1999 firar vi kanelbullens dag, som infaller den 4 oktober.
Något som vi har firat betydligt längre än så är fettisdagen. Firandet kommer av den kristna högtiden fastlagen då man åt upp sig inför fastan innan påsk. Den mäktiga fastlagsbullen, eller semlan, från början en vetebulle – numer även med mandelmassa och grädde – gav mättnad inför fastan.