Såhär ser du med enkelhet om vinet är korkat eller inte.
Man kanske föreställer sig att man går ner i en dunkelt belyst vinkällare med välvda tak och tegelväggar för att välja ut en särskild flaska som legat och samlat damm under flera decenniers tid. Du tar fram vinöppnaren och skruvar ner den i den torra korken som börjar smula sig och kanske till och med bryts när du börjar dra upp den. En härlig arom sprider sig i hela rummet och du häller upp vinet som ska komma att ge dig den bästa smakupplevelsen du någonsin haft. Eller?
Den traditionella vinkorken må ge upphov till en rad olika härliga associationer, men sanningen är att den har en del nackdelar som vi nuförtiden kan undvika. Om vi vill, det vill säga.
I huvudsak är det idag tre typer av korkar som dominerar på våra vinflaskor:
• Naturlig kork
• Kork som ser ut som korkek men är tillverkad i något syntetiskt material
• Skruvkork
Nackdelen med den naturliga korken är att den på olika sätt kan påverka och förändra vinets smak. Generellt uppskattas det att 3-5 % av viner med naturlig kork påverkas. Detta beror då ofta på grund av mögel och kemiska reaktioner som uppstår på grund av blekningsmedel som används vid korktillverkning.
Syntetiska alternativ till korken har funnits under en längre tid i både bättre och sämre varianter. Dessa har löst ovanstående problem, men också skapat nya. En plastkork kan vara mycket svår att dra ut, sätta tillbaka och till och med genomborra med vinöppnaren. Kvar blir alltså skruvkorken.
Denna kanske inte ser särskilt exklusiv ut, men är det själva smaken på vinet man är mån om är skruvkorken ett bra alternativ.
Smaken förblir densamma och det är inga svårigheter att öppna och återförsluta vinet när man önskar. De andra varianterna bör dock inte hindra dig från att köpa det vin du tycker om, men skruvkorken bör inte heller avskräcka dig.
Kork är ett material bestående av korkekens bark.
Materialet kork har länge använts för att försluta flaskor, i synnerhet vinflaskor. Benämningen kork har därför blivit synonymt med en propp som försluter en flaska, eller liknande trots att naturkork allt mera ersatts av andra material, till exempel plast.
Stammen på en korkek
För att skilja kork från korkeken från proppar av andra material används ibland benämningen naturkork. Naturkork kan vara massiv utskuren ur ett och samma stycke bark eller pressad sammanfogad av många mindre bitar.
Proppar av naturkork är vanligen cylindriska eller svagt konformade en specialform utgörs av champagnekorkar. Cylinderformade korkar används mestadels för industriell engångsförslutning av till exempel vinflaskor, konformade korkar kallas spetskork och är enklare att använda i behållare som ska återförslutas.
Droppkork kallas en flaskkork med rör igenom som underlättar snabb servering.
Portugal är det land i världen som producerar mest kork. Där har man t o m gjort försök med gängad kork, som skruvas ner i flaskan.
Korkat eller skruvat
Föreställ dig att du sitter vid ett förstklassigt bord för två i en av stadens finaste restauranger. Sommelieren vänder sig mot dig med flaskan som du har valt att imponera på din dejt med, presenterar den, och sedan – vrider upp skruvkorken. Dog stämningen nu? Eller reflekterar du inte ens över hur vinet är förslutet? Vi tittar närmare på skruv- respektive “naturkorkar”.
Det går inte att förneka att det finns en “dålig stämpel” på viner stängda med skruvkork. Många tror att skruvkork viner måste vara billiga, inte kan lagras, och med största sannolikhet signalerar att du bryr dig mer om pris än kvalitet. Dessa fördomar är speciellt utbredda i USA, där endast runt 30 procent av vinerna är buteljerade med skruvkork, och många av dessa är i ärlighetens namn av ganska dålig kvalitet. Vi jämför dessa siffror med Nya Zeeland, där mer än 90 procent av vinerna är förslutna med skruvkork, både billigt bordsvin och några av landets finaste flaskor.
Frågan är om Du kan känna skillnaden på smaken?
Samma vin olika korkar, prova gärna.