En flaska champagne innehåller ungefär 49 miljoner bubblor. Hur ska vi servera champagne för att dessa bubblor ska komma bäst till sin rätt? Finns det fler faktorer som påverkar än bara vad som är mest elegant?
De eleganta, höga flöjtglasen
Höga, smala flöjtglas är kanske allra vanligast att servera champagne ur, och finns också i plastupplaga för picknick. Dessa glas är effektiva när det gäller att hålla bubbelmaskineriet igång; dryck förs med bubblorna upp till ytan, trängs undan av ny dryck som kommer samma väg, och vänder ned längs med insidan av glaset. I rask takt förs ny dryck upp till ytan och ger ifrån sig doft.
Champagnetorn av coupeglas
Vill du servera champagnen i ett vackert torn är det coupeglas du behöver, eller champagnekupor som det också kallas. I de här glasen stiger bubblorna ganska långsamt, och på vägen upp hinner de ta med sig komplexa smaker ur drycken. Detta sker från en ganska vid botten dock, så bubblorna kan ta slut lite för snabbt medan du minglar runt och småpratar.
Så hur kan du tänka?
- Har du champagneglas som du tycker om använder du förstås dem!
- Både flöjtglas och coupeglas har nackdelen att de släpper ifrån sig den goda aromen ganska snabbt. En lösning på detta är tulpanglas, som är relativt höga och smala, men som liksom en tulpan är avsmalnande upptill, och därför samlar ihop aromen bättre. Doftintrycket når oss innan vi smakat på champagnen, så det vill vi helst inte missa.
- Bra champagneglas har en liten ojämnhet längst ned i kupan, som gör att en fin bubbelpelare bildas. Saknar dina glas detta kan du själv fixa det genom att raspa lite lätt i botten med en syl eller spetsig kniv.
- Fyll inte glasen mer än till två tredjedelar, både för att undvika att drycken svämmar över, och för att lämna utrymme för aromerna att samlas.
Vad säger bubbelexperten?
Om du törs bryta mot vett och etikett, och lyssnar på vad en bubbelfysiker har att säga, då serverar du champagnen ur konjakskupor. Se videon nedan.