Hemma hos Olivia, 16, i Enskede, strax utanför Stockholm, är julbestyren redan i full gång. Hon gillar nämligen att baka, och den här tiden på året är det pepparkakshus som gäller. Sedan Olivia gjorde sitt första hus för 7 år sedan, har kreationerna blivit mer och mer avancerade.
Olivia läser ekonomiprogrammet på gymnasiet och förutom att baka älskar hon att dansa. En dag hoppas hon kunna öppna ett eget konditori eller starta ett eget företag som säljer bakverk och tårtor. Redan idag får hon beställningar på tårtor, cupcakes och pepparkakshus.
Olivia gör allt från grunden
Intresset väcktes när Olivia gick i 4:an och fick baka pepparkakshus på fritidsklubben. Från början var husen enkla med kristyr i olika färger och non-stop som dekoration. I år har hon beslutat sig för att göra Lunds universitetsbibliotek i miniatyr.
– Ibland har jag svårt att komma på vilket hus jag ska bygga. Oftast googlar jag runt och letar efter inspiration, säger Olivia.
I år frågade hon även familjen om de hade några förslag på byggnader att ha som förlaga, och det var hennes pojkvän som kom på idén med Lunds universitetsbibliotek.
Olivia gör allt från grunden. Degen gör hon själv och ritningarna skissar hon fram. Ibland bygger hon huset i kartong först för att se att måtten verkligen är de rätta, innan hon börjar att baka. Husen dekoreras sedan med kristyr, som hon även använder för att sätta ihop husets alla delar.
Olivias 5 tips på ett lyckat bak
För den som vill bygga ett eget pepparkakshus är nyckelordet tålamod. Olivia delar med sig av sina fem bästa tips på hur man lyckas med sitt pepparkakshus.
- Ha tålamod! Mycket kan gå fel under processen, men med tålamod ökar chanserna att lyckas.
- Skär ut delarna när degen ligger på plåten. Att flytta en ogräddad husdel från arbetsbänken till plåten gör att delarna riskerar att dras ut eller bli sneda, och då kan det vara svårt att få ihop huset sedan.
- Om delarna ändå har blivit ojämna kan du jämna till kanterna med ett rivjärn. Men var försiktig så att husdelen som du arbetar med inte går sönder, eller att du råkar hyvla bort för mycket.
- Använd kristyr istället för smält socker när du sätter ihop huset. Smält socker är svårt att hantera och stelnar på en gång. Med kristyr har du längre tid på dig att se till att bitarna hamnar precis rätt.
- Dekorera bitarna innan du sätter ihop dem och se till att kristyren som du dekorerar med har torkat helt innan du börjar sätta ihop huset.
Olivias kristyr
Olivia använder kristyr för både dekoration och ihopsättning. Här är hennes recept.
Du behöver:
- 1 äggvita
- 1 tsk ättika
- 4 dl florsocker
Gör så här:
- Vispa äggvitan till ett hårt, fast skum.
- Sikta florsockret i en separat bunke.
- Häll i ättikan och en liten del av florsockret i äggvitan och rör för hand eller vispa med elvisp på låg hastighet.
- Ha i resterande florsocker i omgångar till önskad konsistens.
– Det blir en ganska hård kristyr. Den är perfekt för ihopsättning av huset, säger Olivia.
Vill man istället använda kristyren som dekoration och spritsa tunt så rekommenderar hon att man tar mindre florsocker eller tillsätter lite vatten i kristyren.