fbpx

8 typer av bröd som du måste prova

person holding pastry

Bröd är ett traditionellt baslivsmedel som man åt redan på stenåldern. En enorm variation har utvecklats under årtusendena och det är därför vi har sammanställt denna lista med 8 bröd som du bör prova någon gång. Bröd är mer än bara mat, det är ett kulturarv som fungerar som ett tecken på ett samhälles gällande normer och värderingar till och med. Genom att smaka på ett lands bröd får man en uppfattning om folkets sätt att leva.

För den som aldrig har bakat bröd eller känt doften av friskt bröd från ugnen, då har man inte riktigt njutit av sitt liv till fullo, för detta är en av de största glädjeämnena i livet. Det är inte så konstigt att den avnjuts i nästan alla samhällen runt om i världen. Kanske känner du redan till några av dessa 8 bröd, eller så är du redo att baka ett nytt bröd tillsammans med din familj eller dina vänner.

Naan är klokare

Du har säkert stött på detta på din lokala indiska restaurang. Det indiska köket är känt för sina kryddiga, heta rätter som ofta åtföljs av ett plattbröd som brukar kallas ”naan”. Detta bröd är platt och rundat, ungefär som en pizza men tillverkat av en surdeg.

Man använder jäst och yoghurt till detta. Traditionellt bakas det över öppen eld. Vill du baka det här brödet själv? För att undvika att rökdetektorerna slår larm bör du ta till en ugn eller en brödmaskin. Det är bäst att pensla patéerna med smör innan du bakar dem.

Frihet, jämlikhet, broderskap

I Frankrike är baguetter och croissanter en del av en god frukost, vilket förväntas. Vi har dock bestämt oss för att presentera en annan sort, brioche. Denna är mindre välkänd i men bör definitivt inte heller saknas. Det är ett fluffigt jästbakverk som ofta äts med smör eller sylt.

Brioche kan komma i olika former. Som en rund brödsort med ett sfäriskt huvud innehåller den ofta en saltad eller söt fyllning. Se till att prova recept på brioche med saker som hemlagad hasselnötskräm, till exempel. Det kommer att bli ”bon appetit”!

Enkel men klassisk

Det här brödet kan vi säkert säga att du redan har provat. Ciabatta är förmodligen det mest berömda italienska brödet, men är egentligen ett vitt bröd av surdeg som består av endast fem ingredienser: Det består av endast fem ingredienser: vetemjöl, jäst, salt, vatten och olivolja. Det imponerar med sin särskilt luftiga deg, grova porer och krispiga skorpa.

För ännu mer italiensk njutning kan ciabatta serveras med läckra aptitretare och vin. Även om många älskar smaken och konsistensen hos ciabatta är detta ett mer komplicerat bröd att göra. Om du är nybörjare i bakning, bli därför inte frustrerad om det tar några försök att få till den ciabatta du vill ha.

loaf, ciabatta, flour

Lite krydda

Cornbread äts i många regioner och varje land har sitt eget recept. Det är lika utbrett som den namngivna grödan som mjölet till degen tillverkas av: Majs. Men innan Christofer Columbus förde majs till Europa var det bara Mexikos ursprungsbefolkning som kände till det gyllene sädesslaget. Även om mexikansk majsbröd har sina rötter i spansk bakning och använder några av samma ingredienser som sin spanska motsvarighet, har den också anpassats kraftigt under årens lopp för att passa mexikanernas smakpreferenser.

Med den här listan med 8 bröd som du måste prova återvänder vi till dess ursprung och presenterar dig för den mexikanska versionen av majsbröd. Och den här har eld i degen, närmare bestämt: jalapeño-peppar. En annan typisk ingrediens är kärnmjölk, som mildrar hettan något. Även om typiska för det mexikanska köket är de traditionella vetetortillorna, som används i många klassiska rätter, föredrar vi mexikanskt majsbröd eftersom det har en annan konsistens.

Forntida bröd

Det mjuka, syrliga plattbrödet som görs av teffmjöl äts traditionellt i Etiopien och Eritrea. Teff är en typ av hirs som förekommer naturligt i Etiopien och Eritrea. För att göra plattbrödet blandas mjölet med vatten till en deg som sedan får jäsa i några dagar.

Injera äts ofta tillsammans med andra rätter, till exempel köttgryta. För att göra detta river man av bitar med höger hand och använder dem för att ta en bitstor portion av ragouten. På så sätt är plattbrödet både en maträtt och en tallrik. Injera serveras vanligtvis hel på ett stort fat och toppas med wat som en del av en gemensam matupplevelse där man ibland matar varandra som ett tecken på förtjusning eller gästfrihet, en praxis som kallas ”gorsha”.

”The Big Apple”

Vem älskar inte en god bagel? Den berömda ”NY City Bagels” är ett av de mer traditionella frukostalternativen för invånarna i den mest kända amerikanska staden. Kokta, handformade och sedan bakade bagels finns i många olika smaker. Visste du att denna typ av bröd har sitt ursprung i det judiska samfundet i New York och kan spåra sitt ursprung till bagels som tillverkades av de ashkenaziska judarna i Polen.

New York-borna säger att deras bagels är de bästa i världen på grund av vattenkvaliteten, eftersom en hög koncentration av kalcium och magnesium i vattnet kan göra degen hårdare än vanligt. Överlägsna bagels tillverkas av formad deg som först får ligga i kylskåp i ett par dagar. Denna process kallas för retardering eftersom de kallare temperaturerna bromsar jästens aktivitet i degen när den stiger. Denna längre, långsammare jäsning ger mikroberna mer tid att generera välsmakande smakföreningar.

För den söta smaken

Ananasbullar, även kallade ”bo lo bao”, är ett av Hongkongs immateriella kulturarv. Om du aldrig har ätit den här bullen förut kan du tro att den innehåller ananas. Namnet härrör dock bara från hur dess toppning ser ut efter gräddning. Med västerländskt inflytande, särskilt med Portugisarna i Macao och britterna i Hongkong, sökte lokalbefolkningen efter en bulle i västerländsk stil.

Detta klassiska bakverk är sött och mycket mjukt, men det som gör det speciellt är dess dekadenta gyllene smuliga toppskikt med en antydan till krispighet. Ananasbullar har sitt ursprung i Shanghai, men du kan lätt hitta dem i Chinatowns över hela världen. Denna bao serveras traditionellt med mjölktee till frukost eller som eftermiddagssnack. Du kan hitta liknande söta, knapriga bullar i Japan med sin melonpanna och i Mexiko med sin concha.

Ute i naturen

Damper är ett traditionellt australiskt bushman’s bread som ursprungligen tillagades med mjöl, vatten och salt. Brödet tillagades i kolen från en lägereld och nämns för första gången i ”Memoirs”, redigerad av Barron Field, som var domare vid Högsta domstolen i New South Wales. Även om det kan göras och serveras utan något annat innehåll, kan damper också innehålla en mängd olika fyllningar, t.ex. inhemska frön, nötter och rötter som blandas in i degen.

Enligt vissa kommer namnet damper från ett uttryck från Lancashire som syftar på något som dämpar aptiten. Historiker hävdar dock att namnet härstammar från en process där man dämpade elden genom att täcka den med aska. Det är ett sött och väldoftande bröd som är mycket lämpligt för alla dem som inte har mycket tid, men som verkligen älskar varmt hembakat bröd.

Tack för att du följer med oss på denna snabba resa runt om i världen med olika typer av bröd. Kommentera gärna om du har fler förslag eftersom vi är säkra på att det kommer att finnas en fortsättning på denna serie. När allt kommer omkring har praktiskt taget varje land i världen sin egen typ av bröd.

I många av dessa länder är bröd en av de viktigaste baslivsmedlen. Av geografiska och historiska skäl utvecklar många nationer sina egna typer. Som ett resultat av detta finns det internationellt tillgängligt i mycket olika former, storlekar och framför allt smaker. Ta en titt bortom hyllorna i ditt lokala bageri tillsammans med oss i den här listan och dela den med dina nära och kära.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer