fbpx

5 hälsosamma livsmedelstrender för 2023

false

Som ordspråket säger: ”Hälsa är rikedom”. Detta kommer att vara den huvudsakliga inriktningen på allt som har med mat att göra under det nya året. Förbered och uppdatera dig med hjälp av vår praktiska guide.

Att äta smart

En av de största utvecklingarna på näringsområdet förra året var de stigande livsmedelspriserna i världen. Detta innebär att många människor, särskilt de med familjer, inte bara behöver utan också vill äta mer ekonomiskt. Att få ut mesta möjliga av sin budget kan göra stor skillnad, inte bara när det gäller ekonomi, utan också ansträngning och tid. Det är allmänt känt att det är dyrare att äta ute än att laga mat hemma, men om det är något som de senaste åren har lärt oss är det att det kan vara lika trevligt att stanna hemma. Genom att ha alternativ på plats, som måltidsplaner, kan du organisera dig i enlighet med detta och spara pengar och tid. Förutom att du kan skära ner på kostnaderna över hela linjen innebär detta också att du får tillbringa mer kvalitetstid med de människor du älskar genom att laga mat och äta tillsammans.

Att bli grön

Ett av de snabbaste sätten att spara pengar när det gäller mat är att välja mindre kött. Den stadiga ökningen av växtbaserade alternativ har gett upphov till innovativa men prisvärda alternativ när man byter till en hälsosammare livsstil. Numera kan du njuta av saftiga veganska hamburgare som smakar precis som den så kallade riktiga varan. Det finns också en ökande efterfrågan på att ersätta andra animaliska livsmedel vid sidan av kött, som ägg och mejeriprodukter. Detta innebär att många traditionella måltider nu har fått en twist eftersom växtbaserade ingredienser också är på uppåtgående. Du kommer också snart att kunna placera växtbaserade skaldjur i samma kategori, vilket ger dig stor frihet när det gäller att välja det grönare alternativet. Det är spännande tider som väntar där nya sätt att äta och dricka frukt och grönsaker uppfinns.

sliced fruit and vegetables

Lita på din magkänsla

En god matsmältning är avgörande för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Konsumenter runt om i världen blir successivt mer och mer medvetna om vad de äter och hur det kan gynna deras ämnesomsättning. Även om vissa söker ”hjälp utifrån” genom att ta kosttillskott är det fortfarande bäst att verkligen införliva probiotika i sin dagliga konsumtion av mat och dryck. Yoghurt, surkål, fermenterade ostar och inlagda grönsaker är förmodligen de mest uppenbara alternativen till hands, men det skulle inte skada att utforska lite mer med andra livsmedel som kan hjälpa din tarm. Från koreansk kimchi till japansk miso finns det en mängd alternativ om du vet var du ska leta.

kimchi, korean food, traditional food

Medveten om planeten

Förutom att många människor vill ha en hälsosammare livsstil 2023 vill de också äta mer miljövänligt och det finns trender som ”klimatdiet”. Det räcker inte längre att äta hållbart genom att bara köpa livsmedel som inte anses vara alltför miljövänliga. Det finns en ständigt växande rörelse som förespråkar tanken att vi bör försöka äta mat som faktiskt bidrar till att återställa ekosystemet. Detta kan göras genom att stödja metoder som regenerativt jordbruk, den tidigare nämnda måltidsplaneringen och naturligtvis genom att återanvända delar av livsmedel som tidigare kasserats i tillverkningsprocessen. Under det kommande året kommer du att få se många nystartade företag som ägnar sig åt dessa aspekter av näring och livsmedelsindustrin på kreativa och geniala sätt.

Naturens ljuvlighet

Även om ”kriget” mot socker har pågått i flera år kan det vara år 2023 som naturliga sötningsmedel segrar över konstgjorda sötningsmedel. Många studier har redan identifierat riskerna med de sistnämnda, vilket har gjort den samvetsgranna konsumenten ännu mer försiktig. Att övergå till naturliga sötningsmedel är inte bara vettigare ur hälsosynpunkt, utan ger dig också möjlighet att bredda din kulinariska palett. Saker som lönnsirap och honung är redan vanliga stapelvaror i de flesta hushåll, men att ha med sig saker som kokosnötssocker och fruktjuicer kan främja din sak och näringsmässiga glädje.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer